Viisi faktaa vapusta sekä yksi tositarina

vappu-main

 

Vappu on suuren oivalluksen juhla

Oi Vappu, iloinen kevään juhla!

Työläisten kansainvälinen juhlapäivä sai alkunsa kuitenkin synkemmissä merkeissä Yhdysvalloissa 1800-luvulla. Toukokuun ensimmäinen oli Yhdysvalloissa ollut vanhastaan Moving Day, päivä, jolloin työsopimukset uusittiin ja työpaikkaa vaihdettiin. 1.5.1886 järjestettiin laaja yleislakko, jossa vaadittiin 8-tuntista työpäivää. Mellakoissa kuoli useita ihmisiä. Vappu syntyi näiden tapahtumien jälkeen maailmanlaajuiseksi muistopäiväksi ja työläisten mielenosoituspäiväksi.

”Jo vuonna 1886 työläiset siis tiesivät miten tehdään tehokkaasti töitä.”

Ei lisäämällä työhön käytettyä aikaa vaan tehostamalla kahdeksan tuntista työpäivää. Suomessakin työläisten vappujuhlien iskulause oli vuosikymmeniä: ”8 tuntia työtä, 8 tuntia virkistystä ja 8 tuntia lepoa”. Kahdeksan tuntia päivässä oli hyväksi havaittu aika, jonka ihminen jaksoi keskittyä tehokkaaseen tehtävien suorittamiseen.


Fakta #1
Suomen ensimmäisen työväen vapunvieton järjesti vuonna 1890 Helsingin Kirjatyöntekijäin Yhdistys.

Fakta #2
1800-luvun lopulla myös ylioppilaiden kevätjuhlan pitoajaksi vakiintui toukokuun ensimmäinen päivä.


13O vuotta on muuttanut kaiken

marioYhdysvaltojen vappumellakka 130 vuotta sitten oli merkittävä virstanpylväs, mutta ajat olivat kuitenkin hyvin erilaiset työelämän läpinäkyvyyden ja vastuunoton suhteen.

“Pitkään länsimaisen työn historiassa on vallinnut kontrolloinnin ja valvomisen periaate.”

Työnantaja kontrolloi ylhäältä käsin alaisiaan ja vahtii, että työtä tehdään laissa säädetty vähimmäisaika.

Enää ei työnsankareiden tarvitse marssia Hakaniemen mukulakivikatuja toukokuun ensimmäisenä, vaan työelämän murros on jo täällä.  Jos yritys haluaa menestyä, täytyy sen pitää erittäin hyvää huolta työtyytyväisyydestä.


Fakta #3
Vuonna 1944 Suomessa säädettiin laki vapunpäivän järjestämisestä työntekijöiden vapaapäiväksi.


 

Onko yrityksesi 1880-luvulta?

Kellokortit, työntekijöiden kontrollointi ja valvonta eivät kuulu enää 2010-luvun työelämään.

 ”Työnantaja, jonka järjestelmät ja palvelut ovat vuodelta 1886, ei tule pärjäämään kilpailussa parhaista työntekijöistä.”

Näille yrityksille vapunpäivä voi vuoden 1886 hengessä olla päivä, jolloin yrityksen työntekijät eivät enää uusi työsopimustaan vaan vaihtavat työpaikkaa. Nykyaikainen työnteko on vastuunantamista työntekijälle itselleen.

Tänä päivänä johtajien tehtävänä on mahdollistaa työntekijöiden onnistuminen ja tavoitteiden saavuttaminen omassa työssään. Se ei onnistu työntekijöitä valvomalla, vaan antamalla vastuuta sekä tilaa ja aikaa luovuudelle. On uskallettava luopua kontrollista ja luotettava ihmisiin. Yrityksissä joissa näin on tehty, ovat tulokset järjestäen olleet erinomaisia.

“Kun minuun luotetaan, haluan olla luottamuksen arvoinen.”

Arvostusta ja kunnioitusta osoitetaan myös tarjoamalla uusin teknologia ja digitaaliset palvelut työnteon helpottamiseksi. Palveluita jotka mahdollistavat ajasta ja paikasta riippumattoman työajan hallinnan, seurannan ja työn tekemisen suunnittelun työntekijän itsensä hallinnoimana.

Työntekijät osaavat kyllä itsekin jo näitä palveluita vaatia, kun kaikki muukin vapaa-ajalla ja elämässämme on jo täysin digitalisoitunutta.

hammock


Fakta #4
1970-luvulla sosiaalidemokraattien ja vasemmistolaisten vappumarsseihin osallistui kymmeniätuhansia ihmisiä.

Fakta #5
Vuodesta 1979 lähtien vappu on ollut suomalaisen työn päivä


Arvostakaamme Vapun kunniaksi suomalaista työtä ja työntekijää!

 

skool

 

Annetaan vastuu sinne minne se kuuluukin eli työntekijälle itselleen!

Voimme lopettaa viimeisetkin vielä hitaasti matelevat vappumarssit ja keskittyä siihen, mihin vappu oikeastaan on tarkoitettu: yhteiseen iloiseen hauskanpitoon ja kevään juhlintaan – ansaittuna vapaa-päivänä kesken työteliään kevään!

 

Ai niin, se SE TOSI TARINA vielä!

Tshernobylin ydinonnettomuudesta tuli viime tiistaina kuluneeksi 30 vuotta. Amerikkalaisten tiedustelusatelliitti selvitti aikanaan laskeuman levinneisyyttä.

Sateelliittikuvista todettiin, että Suomen pääkaupungista löytyi vajaa viikko onnettomuuden jälkeen puisto, jossa makaa kymmeniä tuhansia ihmisiä pitkin pituuttaan ilmeisesti myrkkypilvien tainnuttamana….

 

jukka-trKirjoittaja on Nepton Oy:n toimitusjohtaja Jukka Kivistö, joka aikoo vappuna naurattaa lapsiaan hengittämällä ensin heliumia ja puhumalla sen jälkeen hassulla äänellä.

Lisää lukemista

Nepton yhtenäisti vuorosuunnittelun ja työajanseurannan HUB logisticsilla 

Neptonin avulla työajanseuranta ja työvuorosuunnittelu saatiin yhtenäistettyä kaikissa konsernin yksiköissä, kolmen eri alan työehtosopimuksia noudattavissa tehtävissä.

Saarni Nepton ostaa Abloyn Flexim-työajanseurantajärjestelmän liiketoiminnan

Kaksi merkittävää työaikaratkaisuiden toimijaa Saarni Nepton Oy ja Abloy Oy ovat sopineet liiketoimintakaupasta, jossa Abloyn Flexim Pro/Compact -tuotteen liiketoiminta sekä tuotteen parissa työskentelevä henkilöstö siirtyvät osaksi Saarni Neptonia 1.4.2024 alkaen.

Katso webinaari: Hallitse lomia Neptonissa

Otamme tässä webinaarissa katsauksen keväällä ajankohtaiseen aiheeseen – lomakauden vaihtumiseen. Käymme läpi webinaarissa, miten vuosilomien ansainta Neptonissa toimii.

Tervetuloa Neptonille Mikko Ruoho

Pitkään ohjelmistoalalla työskennellyt Mikko tietää, että paras ratkaisu asiakkaalle löydetään silloin, kun ymmärretään sekä tuotetta että asiakkaan liiketoimintaa.