Teollisuuden työvuorosuunnittelun haasteet

Nepton palvelu on käytössä jo yli 100 teollisuuden alan asiakkaalla ja kaikkiaan Neptonia käytetään yli 800 organisaatiossa reilun 130 000 käyttäjän toimesta. Olemme tuomassa Neptoniin vuorokalenterien (sheemojen) hallintaan nykyaikaisen ratkaisun vastaamaan erityisesti teollisuuden alan haasteisiin. Kehitystyötä on tehty yhdessä suurten teollisuuden yritysten kanssa ja ominaisuus tulee saataville nykyisille ja uusille asiakkaille kesään mennessä.

Miten teollisuuden alan työvuorosuunnittelu toimii?

Teollisuuden alan työvuorosuunnittelu poikkeaa muiden alojen työvuorojen suunnittelusta merkittävästi. Työvuorot muodostuvat työehtosopimuksessa määritetyn vuorokierron mukaisesti

Klikkaa kuva isommaksi

Mitkä ovat vuorosuunnittelun yleisimmät haasteet?

Teollisuuden vuorosuunnittelu on varsin haasteellista. Nykyiset järjestelmät eivät välttämättä ymmärrä vuorokiertoja, tai etenkään vuorokiertoihin tehtäviä muutoksia ja poikkeuksia. Ainoaksi vaihtoehdoksi on jäänyt toimintatapa, jossa vuoroja on täytynyt muokata yksitellen ja tulevia muutoksia ei ole voinut syöttää järjestelmään ennakoiden. Tämä on työllistänyt työnjohtoa ja hallintoa sekä korostanut riskiä virheelliseen työajan tulkintaan, sekä virheelliseen palkanmaksuun. Nykyiset ratkaisut perustuvat perinteisen kulunvalvonnan varaan tehtyyn työajanseurantaan. Näiden ratkaisujen tekninen elinkaari alkaa olla lopussa. 


“Osa nykyisistä vuorotyön hallintaan käytetyistä kulunvalvonnan ratkaisuista on pian elinkaarensa päässä. Tilanteesta voi kehittyä hankala, jos suunnitelmaa korvaavan nykyaikaisen järjestelmän käyttöönotosta ei ole vielä tehty. Mikäli järjestelmäuudistus kovin viivästyy, saattaa pahimmillaan jopa palkanlaskennan laatu vaarantua.”

Jukka Kivistö, toimitusjohtaja Saarni Nepton

Miten manuaalista työtä voi vähentää vuorosuunnittelussa?

Monella työpaikalla etsitään nyt vaihtoehtoja siihen, kuinka ratkaista laadukas työvuorosuunnittelu vuorotyön hallintaan. Palvelun tulee mahdollistaa vuorokierrot niin keskeytyvässä kuin keskeytymättömässä vuorotyössä. Muutosten tekeminen työaikamalleihin sekä kiertoon tulee olla mahdollista niin henkilö- kuin ryhmätasollakin. Liiketoiminnan vaatimukset vuoromuutoksiin tulevat aiempaa nopeammin. Tulevia muutoksia tulee voida syöttää palveluun ennalta.

Klikkaa kuva isommaksi

Miten moderni vuorosuunnittelu hyödyttää liiketoimintaa?

Moderni vuorosuunnittelun ja työajanseurannan ratkaisu varmistaa sen, että työpaikalla ei kulu tarpeettomasti aikaa muutosten manuaaliseen syöttöön. Nykyaikainen palvelu helpottaa vuorojen suunnittelua, työajan tulkintaa lisineen, sekä muutosten tekemistä. Koska muutosten tekeminen vuoroihin on helppoa, niin palvelu ymmärtää henkilön todellisen työvuoron. Tällöin vuoron työajan ja siitä muodostuvan tulkinnan laskeminen on oikein, eikä työntekijöiden enää tarvitse kirjata itseään töihin tai pois töistä käyttäen erilaisia syykoodeja. Syykoodien määrää voidaan vähentää merkittävästi, joka johtaa palvelun helpompaan käyttöön. Lisäksi työntekijät voivat tarkastella kaikkea työvuoroihin, työaikoihin ja työajan tulkintaan liittyvää tietoa millä tahansa päätelaitteella. Ja mikä parasta, myös toimihenkilöt voivat käyttää samaa ratkaisua.

Ota yhteyttä niin katsotaan teidänkin vuorotyön seurantanne kuntoon!

Jukka Kivistö

Kirjoittaja on Saarni Nepton Oy:n toimitusjohtaja.

Lisää lukemista

Integrata ja Nepton: Kotimaiset kasvuyhtiöt kättelivät kumppanuuden

HR-alan edelläkävijä Integrata Oy ja Suomen suosituimman työajanseurannan tekijä Saarni Nepton Oy ovat solmineet kumppanuuden vastatakseen entistä paremmin asiakkaiden täsmätarpeisiin.

Nepton Touch työaikapäätteitä päivitetty

Nepton Touch työaikapääte toimivat nyt testatusti PoE+ standardin kanssa.

Työajanseuranta: Ostajan opas

Lataa täältä Työajanseuranta: Ostajan opas. Oppaasta löydät ohjeet mm. työajanseurannan tarpeiden kartoittamiseen ja uudistamiseen.

Katso tallenne: Nepton News 2/2023

Katso alta tallenne Nepton Newsista, joka pidettiin keskiviikkona 10.5. klo 09-09.30. Lähetyksessä asiaa Neptonin toimintaan ja palveluun tulleista uudistuksista sekä …