Teollisuuden työvuorokalenterien hallinnan haasteet

Nepton palvelu on käytössä jo yli 100 teollisuuden alan asiakkaalla ja kaikkiaan Neptonia käytetään yli 800 organisaatiossa reilun 130 000 käyttäjän toimesta. Olemme tuomassa Neptoniin vuorokalenterien (seemojen) hallintaan nykyaikaisen ratkaisun vastaamaan erityisesti teollisuuden alan haasteisiin. Kehitystyötä on tehty yhdessä suurten teollisuuden yritysten kanssa ja ominaisuus tulee saataville nykyisille ja uusille asiakkaille kesään mennessä.

Miten teollisuuden alan vuorokiertojen hallinta toimii?

Teollisuuden alan työvuorokalenterien ja vuorokierron hallinta poikkeaa muiden alojen työvuorojen suunnittelusta merkittävästi. Työvuorot muodostuvat työehtosopimuksessa määritetyn vuorokierron mukaisesti

Klikkaa kuva isommaksi

Mitkä ovat vuorokalenterien hallinnan yleisimmät haasteet?

Teollisuuden vuorokalenterien hallinnointi on varsin haasteellista. Nykyiset järjestelmät eivät välttämättä ymmärrä vuorokiertoja, tai etenkään vuorokiertoihin tehtäviä muutoksia ja poikkeuksia. Ainoaksi vaihtoehdoksi on jäänyt toimintatapa, jossa vuoroja on täytynyt muokata yksitellen ja tulevia muutoksia ei ole voinut syöttää järjestelmään ennakoiden. Tämä on työllistänyt työnjohtoa ja hallintoa sekä korostanut riskiä virheelliseen työajan tulkintaan, sekä virheelliseen palkanmaksuun. Nykyiset ratkaisut perustuvat perinteisen kulunvalvonnan varaan tehtyyn työajanseurantaan. Näiden ratkaisujen tekninen elinkaari alkaa olla lopussa. 


“Osa nykyisistä vuorotyön hallintaan käytetyistä kulunvalvonnan ratkaisuista on pian elinkaarensa päässä. Tilanteesta voi kehittyä hankala, jos suunnitelmaa korvaavan nykyaikaisen järjestelmän käyttöönotosta ei ole vielä tehty. Mikäli järjestelmäuudistus kovin viivästyy, saattaa pahimmillaan jopa palkanlaskennan laatu vaarantua.”

Jukka Kivistö, toimitusjohtaja Saarni Nepton

Miten manuaalista työtä voi vähentää vuorokalenterien hallinnassa?

Monella työpaikalla etsitään nyt vaihtoehtoja siihen, kuinka ratkaista vuorokalenterien hallinnointi laadukkaasti vuorotyössä. Palvelun tulee mahdollistaa vuorokierrot niin keskeytyvässä kuin keskeytymättömässä vuorotyössä. Muutosten tekeminen työaikamalleihin sekä kiertoon tulee olla mahdollista niin henkilö- kuin ryhmätasollakin. Liiketoiminnan vaatimukset vuoromuutoksiin tulevat aiempaa nopeammin. Tulevia muutoksia tulee voida syöttää palveluun ennalta.

Klikkaa kuva isommaksi

Miten moderni vuorokalenterien hallinta hyödyttää liiketoimintaa?

Moderni vuorokalenterien hallinnan ja työajanseurannan ratkaisu varmistaa sen, että työpaikalla ei kulu tarpeettomasti aikaa muutosten manuaaliseen syöttöön. Nykyaikainen palvelu helpottaa vuorojen hallinnointia, työajan tulkintaa lisineen, sekä muutosten tekemistä. Koska muutosten tekeminen vuoroihin on helppoa, palvelu ymmärtää henkilön todellisen työvuoron. Tällöin vuoron työajan ja siitä muodostuvan tulkinnan laskeminen on oikein, eikä työntekijöiden enää tarvitse kirjata itseään töihin tai pois töistä käyttäen erilaisia syykoodeja. Syykoodien määrää voidaan vähentää merkittävästi, joka johtaa palvelun helpompaan käyttöön. Lisäksi työntekijät voivat tarkastella kaikkea työvuoroihin, työaikoihin ja työajan tulkintaan liittyvää tietoa millä tahansa päätelaitteella, myös mobiilissa. Ja mikä parasta, myös toimihenkilöt voivat käyttää samaa ratkaisua.

Ota yhteyttä niin katsotaan teidänkin vuorotyön seurantanne kuntoon!

Jukka Kivistö

Kirjoittaja on Saarni Nepton Oy:n toimitusjohtaja.

Lisää lukemista

Osallistu Webinaariin: Neptonin palvelu laajentuu Kiva Workilla

Voitte jatkossa kehittää henkilöstökokemustanne suoraan Neptonissa, kun lisäämme konserniimme kuuluvan Kiva Work -palvelun osaksi Neptonia lauantaina 7.10.2023. Kiva Work -painike …

Neptonin palvelukokonaisuus laajenee entisestään!

Konserniimme kuuluva Kiva Work -palvelu tulee osaksi Neptonia. Sen avulla voi kehittää henkilöstökokemuksesta organisaation kilpailuetua.

Työajanseuranta murroksessa – vaikutukset ja mahdollisuudet

Työajanseurannan kenttä elää parhaillaan mielenkiintoista muutosten aikaa. Lue lisää mikä muuttuu ja mitä siitä seuraa.

Nepton Työajanseuranta auttaa Musiikkitaloa tarjoamaan kävijöilleen parempia elämyksiä

Musiikkitalo hyödyntää Neptonia erityisesti jaksotyöaikaa tekevien työntekijöiden työhyvinvoinnin seuraamiseen. Työntekijät ovat tyytyväisiä helppoihin tapoihin kirjata työaikaa, ja esihenkilöt pitävät erityisesti helposta hallinnoinnista. Musiikkitalolle oli myös tärkeää saada kaikki toiminnot jo olemassaolevaan kulkutunnisteeseen, sillä talossa on yli 1600 ovea.